Reseptit
Arkiruokaviikon menu pohjautuu kyselyyn ja haastatteluihin, joilla on selvitetty mitä espoolaiset syövät vuonna 2022. Ole hyvä ja ota reseptit käyttöön joko kotona, lounasravintolassasi tai missä haluatkin olla osana valmistamassa espoolaista arkiruokaa.

Makaronilaatikko
Makaronilaatikko kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin. Espoolaisille tehdyssä kyselyssä tämän päivän arkiruoasta heidän kodeissaan nousi makaronilaatikko useimmiten esiin yksittäisenä ruokalajina.
Tämä resepti on makaronilaatikon perusresepti. Se on helppo muokata esim korvaamalla jauheliha pavuilla tai lohijauhelihalla.

5 dl makaroneja
vettä, suolaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl maustepaprikaa
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa
½ tl jauhettua valkopippuria
Munamaito:
4-5 dl maitoa
2 munaa
1 tl suolaa tai yrttisuolaa
1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä paketin ohjeen mukaan melkein kypsäksi.
2. Kaada makaroneista keitinvesi pois.
3. Paahda jauheliha ja hienonnettu sipuli. Lisää joukkoon mausteet.
4. Kaada jauhelihat makaronien joukkoon ja sekoita keskenään.
5. Kaada seos voideltuun vuokaan ja lisää munamaito.
6. Kypsennä laatikkoa 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Tarjoile makaronilaatikon kanssa raikas vihreä salaatti käyttäen kauden vihanneksia. Kuvassa on makaronilaatikon kanssa espoolaista silmusalaattia.

Ruokaisa salaatti
Espoolaisten kauppiaiden ja ravintoloitsijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa tuli ilmi espoolaisten pitävän erilaisista ruokaisista salaateista. Ruokaisat salaatit ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Salaatti on helppo muokata myös omaan makuun soveltuvammaksi vaihtamalla proteiinin lähteitä ja esim kastiketta. Tässä salaatissa on mukana kypsennettyjä vihanneksia, vihersalaattiaineksia sekä suomalaisia kalasäilykkeitä.
1 kpl bataatti
1 kpl parsakaali
1 kpl porkkana
Vihersalaattiaineksia oman maun mukaan, esim espoolaisia Silmusalaatin ja Pinoa Foodsin
½ dl tuoretta ruohosipulia
2 rkl sitruunan mehua
1 kpl kananmuna keitettynä
2 rkl luonnonjogurtti
1 prk (n 200 g) savumuikkua/luonnonkalaa/villikalaa säilykeenä, mieluiten savustettuna
(2 rkl siemeniä tai pähkinöitä)
(1 rkl balsamico cremaa)
Viipaloi bataatti ohuiksi lohkoiksi
Irrota parsakaalista pieniä nuppuja
Laita bataatti ja parsakaali pannulle höyrystymään noin 5mm veden kanssa. Veden alkaessa kiehumaan laske tehoa ja laita pannun päälle kansi. Anna kypsyä.
Valuta kalasäilykkeestä neste.
Sekoita keskenään kala, jogurtti, pieneksi hienonnettu valkosipuli ja ruohosipuli sekä sitruunan mehu. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.
Raasta porkkana raasteeksi
Aseta lautaselle viherpeti valisemistasi vihersalaatin aineksista ja raastetusta porkkanasta.
Lohko tai puolita kananmuna
Mausta kypsä bataatti ja parsakaali sitruunalla, suolalla ja pippurilla
Aseta lautaselle viherpedin päälle bataatti ja parsakaali
Aseta annoksen päälle savukalamousse.
Jos haluat lisäksi salaattikastiketta valuta sitä päälle tässä vaiheessa.
Ripottele päälle siemeniä tai pähkinöitä
Broileria ja riisiä

Espoolaisten arkiruokaan kuuluu sekä kaupan että tehdyn kyselyn pohjalta usein broileria ja riisiä. Espoossa on paljon muualta maailmalta muuttaneita, jotka ovat tuoneet ruokaamme maistuvia makuja. Nyt valittu kabsa on yksi sellainen. Kabsa on Saudi-Arabian kansallisruoka. Sen voi valmistaa broilerista, naudan tai lampaan lihasta tai kalasta. Kabsa on maukas yhdenpadan ruoka.
500 g broilerin paistileikkeitä
2 rkl oliiviöljyä
n. 7 dl vettä
3 laakerinlehteä
1-2 limeä
2 kuppia riisiä + vettä
2 tl suolaa
Mausteseos
½ tl kardemummaa
½ tl kanelia
¼ tl neilikkaa
1 tl kurkumaa
¼ tl inkivääriä
1 tl garam masala
¼ tl pul biber pippuria tai vahvaa paprikaa
1 tl suolaa
Vihannesseos
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1-2 punaista paprikaa tai chilipaprikaa
1-3 tomaattia
1 tl suolaa
Valmista mausteseos sekoittamalla mausteet sekaisin.
Sekoita broilerin joukkoon mausteseos. Anna broilerien maustua kun valmistat vihannesseoksen.
Kuori ja silppua sipulit, paprikat ja tomaatit pieniksi. Laita isoon teflonkattilaan öljyä ja paista muutama minuutti vihannesseosta. Lisää joukkoon suola.
Lisää broileri ja paista muutama minuutti välillä sekoittaen.
Lisää kuumaa vettä niin, että broilerit peittyvät, noin 7 dl. Lisää laakerinlehdet ja limen mehu.
Laita kansi päälle ja anna hautua puolisen tuntia.
Lisää riisi broilerien joukkoon ja sekoita hyvin. Jos kattilassa ei ole enää vettä, lisää sitä tuplasti joukkoon laitettu kuivan riisin määrä.
Mausta vielä suolalla. Anna kiehua niin kauan kunnes vesi on melkein imeytynyt riisiin.
Tarjoile kabsa tuoreen vaalean leivän ja salaatin kanssa.
Kalakeitto
Espoossa on perinteisesti syöty kalaa. Pentalan saaresta ovat kalastajat aikoinaan kuljettaneet kalasaaliinsa myyntiin Helsingin kauppatorille. Espoossa on rantaviivaa 58 km, mutta tänä päivänä kaupungissa ei ole yhtään ammattimaista kalastajaa. Kalakeitto kuuluu espoolaisten perinteisiin ruokiin, edelleen tänä päivänä. Kalakeiton kanssa nautitaan tyypillisesti ruisleipää, jota valmistaa mm espoolainen Halmeen leipomo.
500 g kalaa esim. kirjolohta, lohta, ahventa tai siikaa
200 g porkkanaa
600 g kiinteitä perunoita
1 sipuli
8 dl vettä
1 kalaliemikuutio
8 maustepippuria
2 dl ruokakermaa
1 puntti tuoretta tilliä tai ruohosipulia
3/4 tl suolaa
Kuori ja paloittele porkkanat kuutioiksi. Lohko perunat.
Mittaa 8 dl vettä kattilaan ja kiehauta se.
Liota veteen kalaliemikuutio ja lisää joukkoon maustepippurit ja porkkanapalat, anna kypsyä noin 5 min.
Lisää kattilaan perunalohkot ja sipuli.
Anna kypsyä noin 15min. Tarkista vihannesten kypsyys.
Paloittele kala kuutioiksi, poista ruodot tarvittaessa.
Lisää kalapalat kattilaan yhdessä kerman kanssa ja kuumenna kiehuvaksi.
Siirrä kattila pois levyltä ja anna kalojen hautua kypsäksi kannen alla muutaman minuutin ajan.
Tarkista maku ja mausta suolalla. Sekoita varovasti.
Lisää keiton pinnalle reilusti tuoretta tilliä tai ruohosipulia.
Nauti keitto tuoreen espoolaisen leivän kanssa.

Texmex
Espoolaisten perheiden perjantai-ruokaa on tyypillisesti hampurilaiset, pizza, sushi ja texmex. Tähän on valittu texmex, jonka juomapariksi sopivat mukavasti myös espoolaisten panimoiden tuotteet. Nachopellissä käytetään espoolaisen MeEat.co valmistamaa Muu-jauhista. Nacho-pellin ainekset sopivat myös esim tacojen tai tortillojen täytteeksi. Espoolaisia texmex-tuotteita valmistaa Don Tortilla.
Jos et halua valmistaa nachopeltiä vegenä voit valmistaa nachopellin myös naudan tai broilerjauhelihasta.
Nachopelti, maissisalsa, tomaattisalsa
1 paketti Muu Jauhista
3 rkl öljyä
1 tacomaustepussi
1 pussi nachoja (400g)
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 paprika
1 pieni kesäkurpitsa
1 tetra mustapapuja
(vege)juustoraastetta
kaurafraichea
Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota öljyssä. Lisää sekaan Muu Jauhis. Ruskista keskilämmöllä muutama minuutti.
Lisää sekaan hienonnettu paprika, kesäkurpitsa, valutetut mustapavut ja tacomauste. Anna paistua kunnes kesäkurpitsa kypsyy.
Lado pellille vuorotellen nachoja ja Muu Jauhis -kasvisseosta.
Ripottele päälle juustoa ja paista uunissa 200 asteessa noin 5-10 minuuttia kunnes juusto on sulanut ja nachot saaneet aavistuksen väriä.
Tarjoile nachopelti maissisalsa ja Tomaattisalsa kanssa.
Maissisalsa
1 tlk (300 / 285 g) säilykemaissia
2 tomaattia
2 rkl tuoretta korianteria
1 prk (180 g) salaattijuustokuutioita
Pilko kaikki ainekset pieneksi.
Yhdistä ne kevyesti sekoittamalla.
Tomaattisalsa
10 kpl tomaatteja (esim. luumutomaatteja)
½ kpl hopeasipuli
1 kpl punainen chili
tuoretta korianteria (ruukullinen)
1 kpl lime (mehu)
½ tl suolaa
Kuutioi tomaatit. Kuori ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianterin lehdet ja varret. Leikkaa chili ohuiksi siivuiksi.
Sekoita raaka-aineet kulhossa. Purista joukkoon limen mehu. Mausta suolalla.
Anna tekeytyä.
