Reseptit
Reseptit on suunniteltu neljän hengen leppoisaan ateriointiin yhdessä ja kiireettä. Ruoat ja reseptit on suunniteltu pohjautuen espoolaiseen ruokaperinteeseen, kuten palsternakka, peruna ja kala. 2020-luvun trendiä ateriaan luo Espoon kasvaminen maaltamuuton ja maahanmuuton myötä. Ihmisten mukana kulkeutuu ruokaperinne ja se näkyy myös tässä suositusmenussa.
Nämä reseptit ovat suosituksia Dinneri Espoossa -tapahtumille. Toteuttakaa koko menu tai ottakaa teidän menusen osasia. Vai onkohan teidän porukalla ihan oma Dinneri Espoossa -menu.
Ruokajuomana suositellaan espoolaisten panimoiden juomia sekä kauden omenamehuja.
Kalaburgerit/kalaleivät neljälle
200 g kalapihvejä
4 kpl hampurilaissämpylä
4 rkl ruohosipulimajoneesia (4 rkl majoneesia ja reilusti tuoretta ruohosipulia silputtuna)
100 g silmusalaattia
Espoolaisia tuotteita valmistavat mm Maxin kala, Halmeen leipomo ja Silmusalaatti.
Grillaa tai paista kalapihvi
Paahda hampurilaissämpylät uunissa, pannulla tai grillissä
Sekoita majoneesi ja ruohosipulia keskenään
Sivele hampurilaissämpylät leikkuupinta ruohosipulimajoneesilla
Laita päälle versosalaattia ja silmusalaattia
Aseta salaattien päälle kalapihvi ja sämpylän hattu.
Valmista kalaleipä samoin, mutta käytä leipänä esim tuoretta vuokaleipää ja kalapihvien sijaan laita täytteeksi esimerkiksi lämminsavustettua lohta tai vaikka savusilakkaa. Kalaleivät on ajateltu valmistetttavan kylmäsyötävänä.
Palsternakkalohkot ja lohkoperunat
6 kpl peruna
4 kpl palsternakka
½ dl rypsiöljy
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 tl basilikaa
1 tl rosmariinia
1 tl maustepaprikaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Tuoreita yrttejä oman maun mukaan
Pese perunat ja palsternakat hyvin ja kuivaa.
Lohko perunat ja palsternakat veneen mallisiksi.
Sekoita keskenään rypsiöljy, valkosipuli, yrtit ja kuivat mausteet.
Laita perunat ja palsternakat pellille leivinpaperin päälle ja sivele öljyseoksella.
Paista uunissa 225 asteessa puolisen tuntia.
Ripota päälle hiukan pippuria ja tuoreita yrttejä

Porkkanapasta
4 porkkanaa
½ rkl öljyä
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl tomaattien öljyä
1 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vettä
½ dl basilikan lehtiä
Pinnalle
½ dl basilikaa hienonnettuna
¼ dl pinjansiemeniä
Kuori porkkanat.
Leikkaa porkkanoista pitkiä ohuita suikaleita kuorimaveitsellä tai spiraalileikkurilla.
Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi sauvasekottimella tai monitoimikoneella.
Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla ja siirrä sivuun odottamaan.
Lämmitä porkkanasuikaleet pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon kastike. Pyörittele seos nopeasti pannulla kunnes porkkanat ovat hieman pehmenneet.
Ripottele pinnalle pinjansiemenet ja basilika.
Tsatsiki
½ kpl kurkkua
½ tl suolaa
1 - 2 kpl valkosipulinkynttä
4 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunamehua
reilu ripaus rouhittua mustapippuria
1 tl hunajaa
1 tl kuivattua minttua tai
1 dl tuoretta minttua
Huuhtele kurkku ja raasta se karkeaksi.
Siirrä kurkkuraaste siivilään ja ripottele päälle suola.
Valuta 15-30 minuuttia ja paina kurkusta lusikan avulla lopuksi ylimääräinen neste pois.
Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
Sekoita kulhossa kurkkuraaste, valkosipulisilppu, hunaja ja jogurtti.
Mausta sitruunanmehulla, pippurilla ja mintulla.
Hummus
1 tlk (380 g/230 g) kikherneitä liotettuna
1 valkosipulinkynsi
n. 3 rkl vettä
1-2 rkl sitruunanmehua
1-2 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl juustokuminaa
Ripaus mustapippuria
Ripaus kurkumaa
(1-2 rkl tahinia)
Koristeeksi lehtipersiljaa
Valuta kikherneet.
Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä.
Soseuta kikherneet ja valkosipuli yhteen sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon muut ainekset.
Mausta halutessasi tahinilla.
Lisää vettä tai öljyä, jos tahna tuntuu liian sakealta. Voit tarvittaessa lisätä vielä hieman suolaa
Valuta hummuksen pinnalle oliiviöljyä ja koristele hienonnetulla persiljalla.

Kaura-omenapiirakka
100 g leivontamargariinia tai voita
¾ dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
5 isoa omenaa lohkottuna
Kauramuru
50 g leivontamargariinia tai voita
2 dl kaurahiutaleita
½ dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Pehmitä voi. Sekoita joukkoon sokeri ja muna.
Mittaa ainesten päälle jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe.
Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
Voitele 28-senttinen piirakkavuoka. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
Asettele omenalohkot taikinan päälle vuokaan.
Valmista kauramuru. Sulata rasva kattilassa. Sekoita joukkoon sokeri, kaurahiutaleet, kaneli ja vaniljasokeri.
Ripottele seos omenoiden päälle vuokaan.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on rapeutunut ja saanut kauniin värin.
Tarjoa piirakka lämpimänä vaniljajäätelön kanssa
Espoolaista jäätelöä valmistavat mm Caminito ja Halmeen leipomo. Caminiton valmistamaa jäätelöä löytyy mm Pirkka-tuotemerkin jäätelöistä.
